VIDEO/FOTO Un PRIMAR (DE)VOTAT! ASTĂZI: COMUNA VACULESTI – partea a II-a

VIDEO:

Educația elevilor este prioritară pentru orice societate, cu atât mai mult pentru comunitățile rurale. Elevii din comuna Văculești nu mai sunt dezavantajați față de colegii lor de la oraș. Și asta pentru că, în ultimii ani, autoritatea locală a căutat soluții pentru modernizarea spațiilor în care se desfășoară procesul educațional.Efortul primarului Sorin Gîngă s-a concentrat pe asigurarea unor condiții decente de învățare elevilor din Văculești: școli cu apă curentă și curent electric, școli reabilitate, cu toalete în interior, confort termic, igienă corespunzătoare, școli care să functioneze în cladiri păzite, sigure, cu toate avizele ncesare.

Prin urmare, cu fonduri guvernamentale școlile și grădinițele din comună au fost reabilitate la standard europene.

Grație fondurilor alocate de Guvern, Școala Saucenița a beneficiat de lucrări de reabilitare a spațiilor destinate procesului de învățământ.
Clădirile vechi sunt mai sigure și mai primitoare, instalațiile sunt noi și funcționale, iar elevii se bucură de spații moderne. Administrația locală, la rândul ei, a alocat fonduri pentru împrejmuirea și amenajarea spațiilor exterioare care comun curtea unității de învățământ.

Și tot cu bani de la stat, la care primăria a adăugat fonduri proprii, a fost construit și grupul sanitar de la Școala gimnazială Văculești .

De condiții moderne de educație vor beneficia, în curând, și preșcolarii de la Grădinița din Văculești . Unitatea este reabilitată, modernizată și dotată așa cum trebuie să fie o grădiniță europeană.

Elevii, la rândul lor, vor desfășura orele de educație fizică, dar și competițiile școlare în noua sală de sport școlară. Concepută la standarde europene, cu 102 locuri, suprafață de joc, vestiare prevăzute cu dușuri și grupuri sanitare, cabinet medical, depozit de material sportive și un cabinet pentru cadre didactice, sala de sport va oferi elevilor, dar si cadrelor didactice, condiții optime de confort și siguranță, asemanatoare colegilor din oras.

Investiția, de aproape un million de euro, este finanțată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii.

În centrul civic al comunei Văculești va străluci și Căminul Cultural, aflat acum în proces de reabilitare. Cu bani de la Guvern și din bugetul locall, imobilul, construit acum mai bine de 40 de ani, va fi modernizat astfel încât să ofere întregii comunități condiții decente pentru organizarea evenimentelor festive, a activităților culturale, recreative și educative.

O investiție similară, însă finanțată cu fonduri europene, se derulează și la Căminul cultural din Saucenița.

Pentru fiecare din cei peste 2.000 de locuitori din comuna Văculești, fiecare investiție este importantă. Chiar și cele mai mici, realizate cu fonduri proprii cum ar fi Casa praznicală construită în satul Saucenița, împrejmuirea cimitirului din Văculești sau a Biseriicii din Cătunul Prelipca, sau casă mortuară și grupul sanitar care se la ridică acum la Biserica din Văculești.

O altă finanțare, destul de importantă, de la Uniunea Europeană, a fost obținută pentru Înființarea unui Centru multifuncțional de servicii sociale în satul Văculești .

Și tot pentru dezvoltarea comunei, administrația locală a accesat un proiect în valoare de 1 milion de euro, bani cu care vor fi implementate servicii comunitare integrate pentru combaterea sărăciei și a excluziunii sociale, servicii sociale, educaționale, de sănătate și antreprenoriat.

Primarul Sorin Gângă știe că potențialul Comunei Văculești este mare și poate fi valorificat, iar pentru asta a depune toate eforturile astfel încât toate generațiile de locuitori să aibă șansa unui trai mai bun.