Cele mai citite

loader-image
Botoșani
20:28, 26 aprilie 2024
temperature icon 10°C
nori împrăștiați
Humidity 75 %
Wind 2 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 3 Km/h
Clouds Clouds: 27%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:03
Sunset Sunset: 19:18

Ultimele Știri

Ziua primei Republici Armene marcată la Botoșani și Ipotești

25 mai 2022 | Eveniment

Ziua primei Republici Armene (28 mai) va fi marcată la Botoșani și Ipotești printr-o de serie de evenimente organizate de Uniunea Armenilor din România, prin sucursala din Botoșani.

Vineri, de la ora 16:00, la Memorialul Ipotești, în sala „H. Bernea” va avea loc o conferință cu tema „Opera literară – secretul dăinuirii”, la care va participa scriitorul Varujan Vosganian.

Sâmbătă, de la ora 09:30, în Centrul Vechi va fi organizat un tur pietonal în cartierul armenesc împreună cu un ghid autorizat. Cei care vor participa vor putea afla poveștile frumoase ale monumentelor ce au aparținut armenilor botoșăneni.

Tot sâmbătă, doar că de la ora 12:00, la Memorialul Ipotești va fi organizat un show de caricatură comentată cu binecunoscutul caricaturist Costel Pătrășcan. De asemenea, vor participa și doi dintre membrii cotidianului umoristic „Timesnewroman”.

Participanții la ediția a II-a a Festivalului de caricaturi și epigrame „CIK Damadian” vor fi premiați în cadrul acestui eveniment.

Pentru cei interesați va fi asigurat transportul către Memorialul Ipotești cu microbuz din fata hotelului Rapsodia vineri 27 mai, ora 15:00 și sâmbătă 28 mai ora 11:00.
ZIUA PRIMEI REPUBLICI A ARMENIEI (28 mai, 1918)

“Luna mai, încă o dată a fost martoră la voinţa armenilor de a sta faţă-n faţă cu moartea şi a o birui. În faţa poporului armean încă o dată era pusă problema de a fi sau a nu fi. Situaţia era aşa de fatală, încât Aram Manukyan şi generalul Movses Silikyan propun S.S. Catolicosului Kevork al V-lea Surenianţ să părăsească Echmiadzinul.Dar S.S. nu numai că refuză propunerea, ci şi cheamă la luptă armata descurajată, populaţia civilă la o nouă bătălie de la Avarayr pentru apărarea cinstei, a valorilor naţionale şi a tuturor sacralităţilor. La ordinele sale au bătut clopotele Catedralei de la Sf. Echmiadzin şi a tuturor bisericilor, care nu s-au oprit până la sfârşitul bătăliei victorioase de la Sardarapat. La auzul clopotelor, se adună lângă biserică popolaţia oraşelor, miile de refugiaţi, scăpaţi de la masacrele din Împeriul Otoman, sătenii din împrejurimi. Patriarhul oficiază slujba, apoi cu o voce plină de cutezanţă, se adresează poporului, spunând: ,,dacă ostaşii armeni şi poporul nu o să poată opri pe inamic, dacă nu sunt în stare să apere sacralităţile noastre, mai bine eu mor aici, pe pragul Sf. al Catedralei….’’. Patriarhul îi binecuvânteză şi îi trimite pe front mai bine de 500 de clerici, care la rândul lor îi îmbărbătau pe ostaşi, pe ţăranii şi populaţia venită să lupte, mergând chiar în faţa lor la luptă. Luna mai încă o dată devine o linie de demarcaţie între viaţă şi moarte pentru poporul armean.

Şi iată în aceste zile eroice, pe 28 mai, Consiliul Naţional Armean, la Tiflis, proclamă Republica Armenia. Se fondează Republica Armeană Independentă.” scrie araratonline.ro

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri