Cum a ajuns o familie de ORĂȘENI să facă agricultură de performanță în comuna HILIȘEU-HORIA – VIDEO/GALERIE FOTO

VIDEO:

CAP-ul din perioada comunistă, din zona Hilişeu, era printre primele la producţia de legume.
Se cultiva pe 150 de hectare de teren.
Revoluția și apoi inundațiile au afectat serios această activitate în comună. Abia după regularizarea cursului Jijiei în 2012 şi acţiunile de prevenire a inundaţiilor, legumicultura a început, să reînvie la Hilişeu.
Însă nu toți au teren și nu oricine și oricum poate cultiva legume bune, sanatoase, 100% naturale.
Oamenii care vor, pot. O demonstreaza Dumitru Ungureanu, de meserie CFR-ist. S-a mutat de la oras la tara. A împrumutat vechea tehnologie a solariilor de la CAP şi a retehnologizat-o: cu motosape, un tractoraş chinezesc şi cu numeroase instalaţii de irigare, intretine doua solarii si o bucata de teren in comuna Hiliseu.

Familia Ungureanu cultivă aproape orice fel de legumă, inclusiv ţelină, morcovi, gogoşari, roşii sau morcovi. Toamna, insa, de departe, cei mai frumosi, gustosi dar si cautati sunt GOGOSARIIsi ardeii.
Lucrează împreună cu prietenii şi cu familia. Un volum mare de munca, dar si o satisfactie pe masura.

Cea mai mare problemă a legumicultorilor din Hilişeu este piaţa de desfacere. Concurează cu samsarii în pieţele Dorohoiului, dar nu renunţă. Cei mai mulţi bani îi fac vânzând direct la poartă, şi cu ajutorul faimei de care se bucură.
Ce nu se vinde crud, ajunge în borcane.
Olguţa Ungureanu are grija ca legumele proaspete sa ajunga la consumatori.
Cu mâinile dibace, gospodina transformă bunătățile scoase din pământ în conserve de toate felurile, preparate din cele mai gusoase rețete, 100% naturale. Gătite ca la bunica acasă, natural, pe plită.

Bunatati de sezon ademenitoare chiar și pentru localnicii care nu au teren sau nu isi permit sa intretina culturi de legume. Sau nu au bani pentru o zacusca. O gasesc in rafturile familiei Ungureanu.Alaturi de ardei iuti, compoturi si alte bunanatila borcan. Sau la sticla…