FOTO/VIDEO Un PRIMAR (DE)VOTAT! ASTĂZI: Comuna MITOC – partea a-II-a

VIDEO:

Investițiile în infrastructura școlară din mediul rural este o necesitate tot mai mare în aceste vremuri când tinerii au nevoie de condiții decente pentru a rămâne în satele în care au crescut. Copiii lor au nevoie de școli moderne și sigure, cu apă și căldură, cu grupuri sanitare în interior și cu mobilier adecvat, astfel încât să nu se simtă inferiori colegilor lor de la oraș. Acesta este și motivul pentru care primarul comunei Mitoc, Ioan Galiț, a accesat fonduri pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea unităților de învățământ de pe raza comunei pe care o conduce.

Printre aceste unități este și grădinița cu program noral nr 1 din satul Mitoc,, în care s- au investit aproximativ pste 47.000 de lei pentru a transforma grupul sanitar într-unul civilizat, modern, care să îndeplinească toate condițiile sanitare și pe care preșcolarii din localitate să îl folosească în siguranță.

O sumă de 10 ori mai mare a fost investită la Școala Pirmară nr. 1 din satul Horia, acolo unde, anul trecut, a fost amenajat un grup sanitar, nou și conectat la toate utilitățile necesare. Proiectul, în valoare de 581.000 de lei, oferă elevilor condiții modern și sănătoase. Pot utiliza instalașiile sanitare ca si colegii lor de la oraș, se pot spăla pe mâini și nu mai sunt nevoiți să iasă în curtea școlii.

În plus, acesta este unul dintre criteriile de acordare a autrizației sanitare de funcționare, pe care nicio unitate cu toaleta în curte și fără apă curentă nu o poate obține.

Prin implicarea și determinarea edilului, comuna Mitoc este una dintre beneficiarele unor fonduri alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), pentru construcția unei săli de sport școlare, cu tribună de 102 locuri,cu o suprafață desfășurată de 1270 m. Sala de sport este una din cele 6 construte în județul Botoșani, poate fi utilizată de câte o clasă de elevi (aproximativ 30 de copii) şi are, pe lângă suprafața de joc de 9m x 18m, și un cabinet medical, un depozit de materiale sportive, un cabinet destinat cadrelor didactice (dotat cu grup sanitar), 2 vestiare pentru băieți și 2 vestiare pentru fete (prevăzute cu dușuri și grupuri sanitare).

Contractul, în valoare de 4,6 milioane de lei, a fost semnat în prezența ministrului tineretului și sportului și a adus elevilor, dar și cadrelor didactice, normalitatea de care aveau nevoie pentru desfășurarea activităților sportive și orelor de educație fizică.

Tot aici se desfășoară și activitățile cultural-educative, până când căminul de care comunitatea duce lipsă,va fi construit. Acesta este unul dintre obiectivele pe care primarul Ioan Galiț și le-a propus pentru perioada următoare, pe lîngă alte lucrări administrative și de cadastru, astfel încât patrimoniul și moștenirea culturală a neamului de pe aceste meleaguri să poată fi conservate și transmise generațiilor viitoare.