VIDEO/FOTO Cei 132 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu au fost marcați la Botoșani și Ipotești

VEZI ȘTIREA ÎN FORMAT VIDEO

Manifestările culturale începute duminică, la Memorialul Ipotești, a continuat ieri, dar și astăzi, cu Tedeumuri oficiate în cele două biserici reprezentative pentru viața sa Uspenia, in care a fost botezat, si bisericuta familiei de la Ipotesti, depuneri de coroane la busturile poetului din vecinătatea acestor lăcașuri de cult.

Cu o întârziere de 6 luni, astăzi, la Primăria Municipiului Botoșani a fost făcut public numele poetului laureat al celei de a XXX-a ediţii a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”-Opera Omnia.

Poetul va primi Diploma de cetatean de onoare și coroana de lauri cadrul galei de decernare din 15 ianuarie 2022.La eveniment a participat și laureatul ediției anterioare, poetul Ovidiu Genaru.

Un alt premiu, extrem de important, a fost acordat, astăzi, de Memorialul Ipotești. Juriul național, din care au făcut parte Iulian Costache- președinte, Mircea A. Diaconu și Andrei Terian, a decis ca in acest an, Premiul pentru promovarea operei eminesciene să fie decernat actorului Ion Caramitru.

Facsimilarea manuscriselor lui Mihai Eminescu, ediția bibliofilă a operei și nu în cele din urmă Memorialul Ipotești au fost realizate în perioada în care Ion Caramitru a condus Ministerul Culturii.

Primul rol legat de viața și opera eminesciană al actorului Ion Caramitru a fost în 1964, când era elev al Institutului de Teatru, în piesa lui Mircea Ștefănescu- Eminescu- pusă în scenă de regizorul Sică Alexandrescu.

(Visited 144 times, 1 visits today)