VIDEO/FOTO Primăria orașului Săveni își va produce singură energia electrică pentru instituțiile publice

VEZI ȘTIREA ÎN FORMAT VIDEO

Primăria orașului Săveni își va produce singură energia electrică pentru instituțiile publice.
Administrația a accesat fonduri europene și norvegiene și a investit într-un parc fotovoltaic și o centrală care vor asigura necesarul de energie electrică pentru sediul primăriei, unitățile de învățământ și celelalte instituții.

„Ne referim la eficientizarea energetică a instituțiilor publice din orașul Saveni. Este vorba despre patru instituții publice: Școală Bodeasa, Primăria Saveni, Clubul Copiilor cu biblioteca-Clubul Pensionarilor și Școală Petricani”
, declara Relu Tirzioru, primarul orașului Saveni.

Centrala va deveni operațională în câteva luni. Astfel de investiții sunt extrem de puține în România, spune primarul Relu Tîrzioru.

„Este un proiect foarte frumos. Nu sunt multe astfel de proiecte în România, cred că patru sau cinci autorități locale printre care Cluj, Oradea, Saveni și cred că Târgu Ocna au beneficiat de astfel de proiecte.Ne bucurăm să fim în topul primelor trei unități administrative din acest punct de vedere”, a mai adăugat Relu Tirzioru.

Conceptul de proiect, unic în momentul de față în România, nu numai că este model de bune practici, dar a ajuns studiu de caz la Nivelul Uniunii Europene, spune Cristian Nistor, directorul GAL Valea Bașeului de Sus.

„Acest proiect va continua cu proiectul de eficientizare energetică a clădirilor publice. Un proiect de 500.000 de euro. Suntem singurul UAT din regiune nord-est care este finanțat”, a declarat Cristian Nistor, managerul de proiect.

Parcul este construit pe o suprafață de aproximativ 70 de ari, iar energia produsă va fi introdusă în sistem și va fi compensată cu energia consumată de orașul Săveni. În total, administrația loocală din Săveni atrage aproape 1 milion de euro pentru eficientizarea energetică a orașului.