VIDEO/ Un PRIMAR (DE)VOTAT! ASTĂZI: Comuna TRUȘEȘTI – partea a II-a

VIDEO:

Locuitorii comunei Trușești din județul Botoșani beneficiază, an de an, de investiții substanțiale pentru dezvoltarea locală, realizate din diferite surse de
finanțare, cele mai multe de la bugetul de stat.

Acestea vizează îmbunătăţirea accesului populaţiei din mediul rural la servicii şi infrastructură, astfel încât, așa cum spune primarul Petru Grișa Ailenei, tinerii să își dorească să rămână în comună și să pună umărul la dezvoltarea ei continuă.
Pentru activitățile culturale și recreative, administrația locală a decis construirea unui Cămin cultural modern în localitatea Buhăceni. Investiția este în derulare, are o valoare de 932.966 lei, și este finanțată de COMPANIA NAȚIONALĂ DE INVESTIȚII.
Inițiativa primarului Petru Grișa Ailenei, de a construi și în satul Buhăceni un lăcaș de cultură, nu este întâmplătoare. Este cunoscut interesul edilului pentru tradițiile populare, el fiind cel care a înființat Ansamblul “Flori de Măr”, și care a susținut organizarea Festivalului “Flori de Busuioc”, cu participare națională.
În satul autentic românesc, oamenii au fost mereu uniţi în jurul tradiţiilor şi valorilor populare.
Căminul va oferi tinerilor și celor care doresc să se afirme posibilitatea să se pregătească pentru concursurile la care participă și la care reprezintă comuna cu cinste. Pentru orice localitate, căminul cultural este locul în care satul românesc își păstrează valoarea, tradițiile și moștenirea culturală, prin oamenii care îl însuflețesc și prin cei care au grijă ca satul să rămână o vatră a culturii. Iar primarul Petru Grișa Ailenei a demonstrat déjà acest lucru.

Din aceeași sursă de finanțare, în cadrul Subprogramului „Săli de cinema”,, în viitorul apropiat în comuna Trușești va fi extins, reabilitat și modernizat cinematograful Victoria din localitate, unul dintre puținele care au existat, cândva, în județul Botoșani.
Investiția din comuna Trușești este pe lista celor 38 finanțate de Ministerul Lucrărilor Publice în 19 judeţe din ţară. Acesta se află în faza de proiectare și are o valoare de 6,8 milioane de lei.
Este pentru prima dată, în ultimii 30 de ani, când imobilul își recapătă destinația pentru care a fost construit. Și asta datorită primarului Petru Grișa Ailenei, care a căutat și a găsit soluția salvatoare nu numai pentru clădirea din patrimonial local, dar mai ales pentru viața culturală a comunității, la care vor avea acces, astfel, mai multe generații. Se știe că educaţia cinematografică are o importanță majoră în dezvoltarea adolescenţilor, prin urmare utilitatea uni astfel de obiectiv nu poate fi pusă nicio clipă la îndoială.

Pentru susținerea producătorilor locali și ai agricultorilor din zonă, vechea școală va fi transformată într-un important centru agroalimentar . Proiectul, depus prin
Asociaţia Leader Colinele Moldovei, are o valoare de 2,64 de milioane de lei și va da posibilitatea agricultorilor din comună și din localitățile apropiate să își
comercializeze produsele în condiții corespunzătoare.

Proiecte sunt și pentru proprietarii de mașini din comuna Trușești. Unul dintre acestea vizează amenajarea unei parcări în zona blocurilor, pentru care autoritățile
locale au alocat 600.000 de lei.
Însă cel mai important proiect de infrastructură, și cel mai îndrăzneț, este construcția unei rețele de distribuție a gazelor naturale. În acest sens, primăria a
depus o solicitare de finanțare la COMISIA NATIONALĂ DE STRATEGIE ȘI PROGNOZĂ FDI, care a aprobat alocare unei sume de 5,4 milioane de lei pentru acest obiectiv.