Cele mai citite

loader-image
Botoșani
17:43, 15 aprilie 2024
temperature icon 30°C
nori împrăștiați
Humidity 40 %
Wind 8 Km/h
Wind Gust Wind Gust: 12 Km/h
Clouds Clouds: 40%
Visibility Visibility: 0 km
Sunrise Sunrise: 05:23
Sunset Sunset: 19:02

Ultimele Știri

28 februarie – Ziua Protecției Civile din România

28 februarie 2024 | Eveniment

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani îmbracă, de două ori pe an, haina de sărbătoare – pe 28 Februarie – Ziua Protecţiei Civile din România şi pe 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România.

Particularitatea a apărut în urmă cu 20 de ani, când s-a înfiinţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, prin fuzionarea Grupului de Pompieri cu Inspectoratul Judeţean de Protecţie Civilă.

În acest an, pe 28 februarie, se împlinesc 91 de ani de la legiferarea primelor activităţi de protecţie civilă din România, urmând ca pe 13 septembrie, 176 de ani de la Bătălia din Dealu Spirii.

În 1933, pe 28 februarie a fost aprobat prin Decretul Regal nr. 468 „Regulamentul de Funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”. Scopul era acela „să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resursele teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”, iar acest moment este considerat data de naştere a Protecţiei Civile în România.

Numită şi ARMA VIEŢII, având ca deviză motto-ul ”CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”, Protecţia Civilă este o componentă a apărării naţionale, ce cuprinde un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acestora.

Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la „apărare pasivă” la „apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi la „apărare civilă” în 1978 şi la „protecţie civilă” în 1994.

Așadar, în prezent, atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul general şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă și se referă la:

– identificarea riscurilor existente în diferite zone;

– informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare;

– organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă;

– alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului;

– înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor;

– asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, etc.

Mâine, începând cu ora 11:00, la sediul inspectoratului, va avea loc un ceremonial militar în cadrul căruia se vor citi mesajele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, Ordinul de Zi pe Unitate al Inspectorului Șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani şi ordinele de înaintare în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim, pentru personalul care și-a îndeplinit, în mod exemplar, atribuţiile de serviciu.

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri