Cele mai citite

Vremea BT
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.

Ultimele Știri

CALENDAR: Biserica Ortodoxa il cinsteste pe Sf. Prooroc Ioan Botezatorul. Tradiții, obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul

7 ianuarie 2022 | Eveniment

Credinciosii il sarbatoresc astazi, 7 ianuarie,pe Sfantul Ioan Botezatorul, ocazia cu care aproape doua milioane de romani, care poarta numele Sfantului Ioan, isi vor serba onomastica.

Cand Mantuitorul a aparut pe malul Iordanului Sfantul Ioan Botezatorul, luminat de Duhul Sfant, l-a recunoscut si l-a aratat multimilor. Momentul in care Mantuitorul Iisus Hristos a primit botezul este consemnat de toti cei patru evanghelisti. Evanghelistul Matei spune ca Iisus a venit din Galileea la raul Iordan, unde boteza SFANTUL IOAN, cerand sa fie si el botezat. Ioan i-a spus: “Eu am trebuinta sa fiu botezat de tine si tu vii la mine”, iar la raspunsul lui Iisus ca asa se cuvine, acesta a fost botezat in cele din urma de catre Ioan. Boboteaza este o manifestare a celor trei elemente ale Treimii: Fiul este botezat in Iordan de catre Ioan, Sfantul Duh se coboara asupra lui Iisus in chip de porumbel, iar Tatal din cer il declara ca fiind Fiul Sau.

Locul real al Botezului Mantuitorului este in Iordania. Totusi, pe malul israelian al Iordanului a fost amenajat un spatiu unde crestinii imbracati in camasi albe lungi, numite “crijme” intra in rau. Orice pelerinaj facut in Tara Sfanta are un loc de oprire la raul Iordan, care izvoraste din Muntii Libanului, apoi traverseaza Marea Galileii si dupa un lung si sinuos traseu se varsa in Marea Moarta. Unii preoti ii cufunda de trei ori in apa Iordanului pe credinciosii adulti, repetand intr-un fel botezul facut de SFANTUL IOAN. Preotii ortodocsi romani spun ca botezul este unic, de aceea binecuvanteaza pelerinii stropindu-i cu apa din Iordan. Aceste ritualuri pot fi vazute in tot anul pe durata pelerinajelor, fara legatura cu Boboteaza.

În ziua aceasta specială, enoriașii știu că au anumite restricții de respectat pentru a le merge bine sau pentru a avea sănătate și belșug prin rugăiune și obiceiuri. Tradițiile arată că: Azi se sfințesc bucatele alături de vin la biserică, nu se bea deloc vin roșu, azi de face pomenirea rudelor care au murti în condiții stranii și se serbează așa cunoscuta „Cumetria femeilor”( petrecerea tinerelor neveste care împărtășesc din experiență pentru viața de familie).

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri