Heliportul​ medical devine o realitate la Botoșani

Heliportul din Botoșani a ajuns în faza de construcție.

Lucrările la zidul pe care vor fi montate panourile son​​ice s-au realizat, astfel încât s-a conturat platforma heliportului medical care va fi construit la Botoșani.
În perioada următoare se va face cablarea sistemului de ghidaj și lucrările la structura platformei, astfel ca în acest an să fie finalizate lucrările de construcții-montaj.
Obiectiv vital pentru Botoșani

Autoritățile județene au cerut încă din 2015 înființarea unui heliport pentru ca elicopterul SMURD, care transportă bolnavi în stare gravă la clinicile de specialitate din țară, să poată ateriza în condiții de siguranță, inclusiv noaptea.

Proiectul, demarat în anul 2018, se ridică la o valoare de 1,4 milioane de lei, cu tot cu TVA și este doar unul dintre proiectele care vizează modernizarea sistemului sanitar botoșănean. Construirea heliportului medical este parte a unui proiect transfrontalier România – Republica Moldova, cu finanțare europeană.
Acesta vizează realizarea a șapte heliporturi, trei în România (Botoșani, Iași și Galați) și patru în Republica Moldova (Chișinău – două și câte unul la Bălți și Cahul).

Heliportul se amenajează aproape de Gara CFR Botoșani.

Platforma de decolare/aterizare va avea minim 15 x 15 metri și va fi dotată cu instalație de balizaj, adică un sistem de semnalizare radioelectrică a pozițiilor, astfel încât să fie ușor observabil inclusiv pe timpul nopții.

Heliportul va permite operarea doar a unui singur elicopter de tip EC 135, nefiind posibilă prezența a două aparate de zbor.

(Visited 96 times, 1 visits today)