Cele mai citite

Vremea BT
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.

Ultimele Știri

Se vrea subventionarea procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile

12 septembrie 2013 | Politica

federovici doina parlamentSenatorul PSD Doina Federovivi a avut recent o interpelare adresată ministrului Sănătăţii. Obiectul interpelării este „Subventionarea procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile”.

Stimate domnule  ministru,

Infertilitatea afecteaza un cuplu din sase si este o problema destul de greu inteleasa de persoanele care nu o au. Cei mai multi oameni considera un lucru natural faptul de a avea copii. Cei care nu-si pot indeplini aceasta dorinta, simt ca au suferit un esec, ca nu pot corespunde asteptarilor venite din partea partenerului si din partea societatii. Infertilitatea primara afecteaza 40% , iar cea secundara 60% din cuplurile cu astfel de probleme.

Acestor cupluri care apeleaza la medic din cauza multiplelor cauze care duc la infertilitate respectiv: azospermie, cauze imonologice, obstructii tubare sau trompe uterine absente din cauze chirurgicale, etc. nu le ramane decat speranta ca pot apela la reproducerea asistata.

Datorita contextului socio-economic, in Romania, foarte putine cupluri isi pot permite costurile pentru o fertilizare in vitro care pot ajunge pana la 4000 de euro. Cu toate ca Ministerul Sanatatii a initiat „Programul national pentru fertilizare in vitro si embriotransfer”, care acorda o sustinere financiara in limita a 1500 de euro pentru fiecare cuplu, acesta a fost valabil pentru mai putin de 1000 de cupluri, un numar extrem de mic comparativ fata de cei care au nevoie de aceasta sustinere.

Avand in vedere scaderea natalitatii, multe state, nu doar europene, sustin financiar un numar de proceduri, uneori pana la concretizarea cu o sarcina, iar acest lucru ar trebui realizat si in Romania.

Fata de cele relatate mai sus, va rog, Domnule Ministru, sa imi comunicati care este politica ministerului pe care il conduceti pentru cresterea ratei natalitatii prin sustinerea procedurilor de fertilizare in vitro/embriotransfer pentru cuplurile infertile, avand in vedere ca in acest moment ministerul subventioneaza partial doar o singura procedura FIV/ET.

Senator Doina Elena Federovici

Distribuie pe rețelele sociale:

Din aceeași categorie:

Cele mai citite

Ultimele Știri