Cursa Usturoiului de Copălău pentru obţinerea certificatului de produs tradiţional cu Indicaţie Geografică Protejată la nivelul Uniunii Europene este în plină desfăşurare.
Oficialii organizează diverse întâlniri pe această temă, iar la Ministerul Agriculturii s-a deschis un grup de lucru la nivel național pe această cultură.
VIDEO:
Recent, specialiști din Direcția pentru Agricultură Județeană şi Ministerul Agriculturii s-au întâlnit cu autoritățile locale și cu reprezentanți ai asociațiilor de producători pentru a discuta posibilitățile de obținere a acestui sistemului de calitate pentru Usturoiul de Copălău .
Pentru a convinge că merită să fie poziționat pe o listă selectă și foarte restrânsă de produse, specialiştii au prezentat studii și cercetări ale legăturii produsului Usturoiul de Copălău cu aria geografică.
Locuitoriii comunei Copălău cultivă usturoi 100% ecologic de când se ştiu. Pentru o treime dintre ei, această tradiţie constituie şi unica sursă de venit.
Lipsa unei pieţe de desfacere le aduce pierderi foarte mari. Brandul oficial al acestei zione, odată recunoscut ca produs cu „ Indicație Georgafică Protejată”, va asigura o serie de posibilități de finanțare și promovare a producției de usturoi pe piaţa românească şi nu numai.